Skip to content

Viisi arkipäivän esinettä, joilla harjoitella hienomotoriikkaa

Yksi tavallisimmista syistä saada lähete toimintaterapiaan on silmä-käsiyhteistyön ja hienomotoriikan haasteet. Toimintaterapiassa näitä valmiuksia ja taitoja voidaan harjoitella lapselle kohdennetuin menetelmin, mutta arjessa tehtävä harjoittelu on terapian ohella tärkeä osa taitojen kehittymistä ja vahvistumista. Perinteisten kynien, saksien ja liimojen lisäksi näiden taitojen harjoitteluun kotiympäristössä ei tarvita valtavaa terapiavälinevarastoa, vaan hyödyllisiä välineitä löytyy kotoa usein jo valmiiksi.

Pyykkipojat

Lapsen voi ottaa mukaan pyykkien ripustamiseen esimerkiksi sukkavastaavana, mutta se ei suinkaan ole ainut tapa, miten pyykkipojilla voi kehittää silmä-käsiyhteistyötä ja hienomotoriikkaa. Pyykkipoikien käyttämiseen tarvitaan mm. erilaisia otteita, esineen kohdentamista ja voimansäätelyä.

Pyykkipojilla voi ideoida leikin esimerkiksi pehmolelulle, nukelle tai vaikka laminoidulle lempihahmon kuvalle. Pyykkipojat voi kiinnittää esimerkiksi pehmoleluun, nuken vaatteeseen tai laminoidun kuvan reunaan ja leikkiä esimerkiksi, mitä ruokaa ja kuinka paljon kaveri oikein syö. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat Batmanin karkkiaamiaisesta Ryhmä Haun Sampan hedelmävälipalaan.

Kuivat makaronit

Makaroneilla voi harjoitella esimerkiksi pujottelua, erilaisten muotojen tai kirjainten kokoamista tai tehdä oman tuntolaatikon! Laita laatikkoon useampi pussi kuivia makaroneja ja piilota makaronien sekaan esimerkiksi pieniä leluja. Lapsen pitäisi etsiä tuntoaistin avulla lelut makaronien joukosta ja näin hauskan etsimisleikin lisäksi käsien käyttöön tarvittavat tuntoerottelun valmiudet vahvistuvat.

Kuminauhat

Helppoon ja viihdyttävään leikkiin kuminauhoilla tarvitset vain paljon kuminauhoja ja pieniä leluja. Lelut ovat joutuneet kuminauha-ansaan, kun kuminauhoja on kieputettu niiden ympärille useita ja tehtävänä on tietenkin pelastaa ne! Vaikeustasoa voi säädellä sillä, saako leluja pelastaa yhtä vai kahta kättä käyttäen.

Suihkepullo tai vesipyssy

Suihkepullolla tai vesipyssyllä voi harjoitella sormien eriytyneitä liikkeitä, silmä-käsiyhteistyötä ja motorista tarkkuutta, kun tehtävänä on suihkuttaa kohti maalia tai kaataa esimerkiksi pieniä leluja tai saippuapurkkeja! Lämpimällä säällä tätä voi tehdä ulkona, mutta ympäri vuoden kylpyhuone on loistava paikka vesileikeille. Arkiaskareisiin tämän saa liitettyä, jos lapsi saakin kotityökseen suihkuttaa kodin huonekasvit.

Vanupuikot

Vanupuikoilla ja maalilla voi tehdä vaikka minkälaisia harjoituksia! Vanupuikkoa käsitellessä tulee harjoiteltua erilaisia otteita ja hienomotorista tarkkuutta sekä käytettyä luovuutta. Reitinseuraamistehtävistä tulee mielenkiintoisempia vanupuikon ja maalin avulla, kuvioiden tai kirjainten kopiointia voi harjoitella töpöttämällä maalia kuvion viivojen päälle, ja vain mielikuvitus on rajana kun kohteena onkin tyhjä paperi.

Katri Liimatainen,
10. maaliskuuta 2023
Search

Viimeisimmät

Avainsanat

Seuraa meitä

Puheterapian tietopankki

Toimintaterapian tietopankki

  1. Toimintaterapia
  2. Lasten toimintaterapia
  3. Toimintaterapia ja motoriikka
  1. Aistit ja sensorinen integraatio
  2. Yliherkästi reagoiva lapsi
  3. Autismikirjo ja toimintaterapia
  4. Tarkkaavuushäiriö: ADD ja ADHD